Workshops

 

Weekendretraite Kum Nye yoga en meditatie

Van 4 t/m 6 augustus organiseer ik een weekendretraite Kum Nye (Tibetaanse yoga) en meditatie in het Kapucijnenklooster De Weyst in Handel. Het is een oud klooster met een mooie yoga/meditatie ruimte, eenvoudige 1 – en 2 persoonskamers en een mooie tuin eromheen. Het geheel ademt een sfeer van stilte en bezinning. 

Tijdens het weekend beoefenen we Kum Nye, meditatie (begeleid en in stilte, zowel binnen als buiten), zingen mantra’s, wisselen uit over onze ervaringen en buigen ons samen over een inspirerende tekst die betrekking heeft op onze beoefening. Ook is er voldoende open ruimte om voor jezelf een uurtje te lezen, luieren, wandelen of waar je maar zin in hebt.                                             

Deze retraite is toegankelijk voor iedereen, beginnend en gevorderd; juist deze combinatie kan heel verfrissend en leerzaam werken voor iedereen. Stuur deze mail dus ook gerust, graag zelfs, door naar mensen die je kent die mogelijk belangstelling hebben. 

Tijd: vrijdag 4 augustus 16.00 uur tot zondag 6 augustus 16.00 uur (2023) 

Plaats: De Weyst, Pater Petrusstraat 21, Handel; zie www.deweyst.nl 

Kosten: 275 euro; alle (vegetarische) maaltijden en koffie/thee + koek en ander lekkers inbegrepen; keuze uit 1- of 2 persoons kamer (geen prijsverschil). Eventuele diëten kun je doorgeven bij aanmelding. 

Zelf meenemen: lakens en handdoeken, makkelijke kleding en desgewenst je eigen meditatiekussen/ bankje en dekentje. 

Aanmelden: mail naar tym.denbosch@gmail.com, onder vermelding van  retraite 2023 De Weyst. Ik vraag een aanbetaling van 75 euro bij aanmelding. Dit kun je overmaken naar rekening  NL30TRIO 0212323768 tnv N.E. van der Vaart te Rosmalen. Het resterende bedrag ontvang ik graag voor 1 juli 2023. 

Om de reservering veilig te stellen, graag aanmelden voor 1 april a.s. 

Maximaal aantal deelnemers: 20 

Tot slot: Als je graag meedoet maar liever thuis gaat slapen, ben je ook van harte welkom. De beheerder van De Weyst geeft hiervoor geen reductie. 

Dit weekend is volgeboekt. Bij belangstelling kan je op de wachtlijst worden geplaatst.

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Big Mind en Kum Nye Inspiratieweekend

 

Onze persoonlijkheid bestaat uit vele aspecten, ook transcendente. De Voice Dialogue methode Big Mind werkt helend door die te onderzoeken, te leren kennen en aandacht te geven. Door vanuit transcendente stemmen te spreken, wordt een slapende kant van jezelf gewekt. Dit inspireert hoe je werkelijk vrij kunt zijn in je volle leven.

In dit Inspiratieweekend wordt de Big Mind methode verdiept met een vertaling van de thema’s naar de fysieke houdingen en bewegingen van Kum Nye en met de stilte van Zen meditatie. We werken met thema’s zoals ze vanuit de groep naar voren komen. Het weekend is geschikt voor beginners en gevorderden.

Een groot deel van de dag verloopt in stilte. Beide dagen van het weekend bestaan uit twee blokken van een dagdeel waarin meditatie, Big Mind en Kum Nye elkaar afwisselen. Tijdens de dag zal er vrije tijd zijn die je de gelegenheid biedt om in dit uitgestrekte park te wandelen. De dag wordt afgesloten met uitwisseling in de vorm van een luistercirkel. Je kunt kiezen om beide dagen deel te nemen of één van beide.

Het weekend vindt plaats in een prachtige ruimte, De Verdieping, op minicamping ‘Tussen Hemel en Aarde’, in het Noorderpark bij Utrecht. We verzorgen een maaltijd, bestaande uit soep, brood en salade, die deels in stilte wordt genoten.

Datum: Zaterdag 1 juli 2023 van 14.00 tot 21.00 uur t/m (en/of)

                Zondag 2 juli 2023 van 10.00 tot 17.00 uur

Plaats: De Verdieping, mini-camping Tussen Hemel en Aarde,

               Kanonsdijk 7, Groenekan, in het Noorderpark bij Utrecht

Aanmelden: Je kunt jezelf en eventuele gasten opgeven met een mailtje aan:

                         Patrick van der Hofstad, zenzijnzeist@gmail.com.

Kosten: Deelname kost € 60 per dag. Is dit meer dan je kunt betalen, geef dan een         lager bedrag. Neem het contant mee of maak het over op IBAN               NL54TRIO0198451172 tnv iValon te Utrecht, ovv je naam en de dag/dagen.

Begeleiding: Patrick van der Hofstad (Big Mind, Zen Meditatie)

                          Nelleke van der Vaart (Kum Nye: Tibetaanse yoga)

De locatie beschikt over accommodatie om te overnachten. Als je beide dagen komt, kun je ervoor kiezen om te blijven slapen. Belangstelling hiervoor kun je aangeven bij de aanmelding.

Overnachten plus ontbijt kost €30 extra.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Adempaard

De bevrijdende energie van adem

​Aan de hand van het adem- of windpaard zoemen we in op bepaalde aspecten van de adem.

In Tibet zie je overal vlaggen wapperen met het windpaard in het midden afgebeeld. Het windpaard, in het Tibetaans: Lungta. Lung betekent niet alleen wind en lucht, maar ook adem. Het paard staat voor kracht, energie en beweging. Dus de wapperende vlaggen kun je zien als symbool voor het verspreiden van kracht en energie door de wind. Je zou dit het uiterlijke windpaard kunnen noemen en volgens de Tibetanen brengen de wapperende vlaggen overal vrede en harmonie in de wereld.
De adem is dan het innerlijke windpaard of adempaard. De adem die niet alleen voorziet in zuurstof, maar ook energie door ons lichaam en het subtiele energiesysteem transporteert. Hoe meer de adem haar natuurlijke ruimte en ritme terugkrijgt en de energie vrij kan doorstromen, hoe meer we in contact komen met subtielere lagen (energielichaam) in onszelf…. stromend, ruim en open. Niet alleen in ons lijf maar ook in ons bewustzijn. Hier ontstaat steeds meer innerlijk evenwicht waardoor we meer op ons gemak raken met onszelf en onze omgeving.

We doen Kum Nye oefeningen, begeleide- en stilte meditaties; er is ruimte voor inzichten hierover uit de traditie; we wisselen ervaringen uit en er is aandacht voor de koppeling naar het dagelijks leven.

De inzichten en oefeningen tijdens deze workshop zijn gebaseerd op de Tibetaans Boeddhistische traditie.

Datum & tijd: 23 juli 2022 van 10.00 tot 17.00 uur

Plaats: Tate, Esscheweg 1 in Boxtel

Aantal deelnemers: maximaal 10

Kosten: € 70, inclusief koffie/thee, lekkers en soep

Info: mail naar tym.denbosch@gmail.com of bel: 0652238246

Aanmelden: mail naar tym.denbosch@gmail.com.

​Bij aanmelding vraag ik je de kosten over te maken op rekening: NL 30TRIO 0212323768 t.n.v. N.E. van der Vaart, Rosmalen.

Introductieworkshop meditatie

Maak kennis met meditatie vanuit Tibetaans Boeddhistische traditie.

Wat is meditatie, waar komt het vandaan, waarom zou ik het doen en als ik het doe, hoe pak ik dat dan aan?

Tijdens deze workshop doen we een aantal verschillende meditaties zoals een begeleide-, een stilte- en een bewegende meditatie.

Naast het doen van de oefeningen is er royaal ruimte voor vragen/uitwisseling en worden een aantal basisbeginselen van meditatie uitgelegd.

Op deze website, pagina ‘Tibetaanse yoga en meditatie’, kun je alvast iets meer lezen over deze vorm van meditatie.

Tijdstip: Deze workshop wordt met enige regelmaat aangeboden en duurt 2,5 uur.

Aantal deelnemers: maximaal 9

Kosten: € 25

Info en aanmelden: mail naar tym.denbosch@gmail.com

STILTE

Wat is stilte? Welke stilte zoek ik? Waar vind ik die?

Is stilte alleen afwezigheid van geluid of is het veelomvattender? Is het een heel groot ‘niks’? Is het een gevoel of een plek in mijn lijf, afwezigheid van gedachten en emoties? Of een manier van waarnemen of aanwezig zijn? Kan ik in het dagelijks leven functioneren en toch verbonden blijven met stilte?

We gaan niet zoeken naar pasklare oplossingen en antwoorden op bovenstaande vragen, maar de vragen dienen meer om er ervaringsgewijs in door te kunnen dringen en ons te verbinden met díe stilte die altijd aanwezig is, ook te midden van chaos en rumoer.

We doen Kum Nye oefeningen, begeleide- en stilte meditaties; er is ruimte voor inzichten hierover uit de traditie; we wisselen ervaringen uit en er is aandacht voor de koppeling naar het dagelijks leven.

De inzichten en oefeningen tijdens deze workshop zijn gebaseerd op de Tibetaans Boeddhistische traditie.

Plaats: Tate: Esscheweg 1, Boxtel

Datum en tijd: 6 augustus van 10.00 – 17.00 uur

Kosten: € 70, inclusief koffie/thee/lekkers en soep

Meer info en aanmelden: mail naar tym.denbosch@gmail.com

Bij aanmelding vraag ik je de kosten over te maken op rekening: NL 30TRIO 0212323768 t.n.v. N.E. van der Vaart, Rosmalen.

Workshop op locatie

Voor groepen die zich bezig houden met Boeddhistische studie en beoefening, of op een andere manier bezig zijn met zelfinzicht en onderzoek, kan een workshop op verzoek elders in het land gegeven worden.
Bij belangstelling kun je hierover contact met me opnemen.