Workshops

 

Weekendretraite Kum Nye yoga en meditatie

Ook in de zomer van 2024 organiseer ik weer een weekendretraite Kum Nye en Meditatie. Het betreft het weekend van 5, 6 en 7 juli en zal gehouden worden in Kloosterhotel Samaya in Werkhoven. Het is een prachtige locatie met comfortabele 1-en 2 persoons kamers en we beschikken over een mooie, ruime yoga/meditatie ruimte met alle voorzieningen die we nodig hebben. Dit alles is omringd door een grote, mooi aangelegde tuin. Het geheel ademt een sfeer van stilte en bezinning. 

Tijdens het weekend beoefenen we Kum Nye, meditatie (begeleid en in stilte, zowel binnen als buiten), zingen mantra’s, wisselen uit over onze ervaringen en buigen ons samen over een inspirerend onderwerp dat betrekking heeft op onze beoefening. Ook is er voldoende open ruimte om voor jezelf een uurtje te lezen, luieren, wandelen of waar je maar zin in hebt.                                             

Deze retraite is toegankelijk voor iedereen, beginnend en gevorderd; juist deze combinatie kan heel verfrissend en leerzaam werken voor iedereen. Stuur deze mail dus ook gerust, graag zelfs, door naar mensen die je kent die mogelijk belangstelling hebben. 

Tijd: vrijdag 5 juli 19.00 uur tot zondag 7 juli 16.30 uur (2024) 

Plaats: Kloosterhotel Samaya, Hollendewagenweg 20 in Werkhoven. Zie www.samaya.nl

Kosten: 335 euro op basis van een comfortabele 2 persoons kamer met eigen sanitair; alle (vegetarische) maaltijden en koffie/thee + koek  inbegrepen; de keuze voor een 1 persoons kamer kost 60,00 euro meer. Met eventuele diëten wordt rekening gehouden en deze kun je doorgeven bij aanmelding, of later als dat aan de orde is. 

Aanmelden: mail naar tym.denbosch@gmail.com, onder vermelding van  retraite 2024 Samaya. Ik vraag een aanbetaling van 75 euro bij aanmelding. Dit kun je overmaken naar rekening  NL30TRIO 0212323768 tnv N.E. van der Vaart te Rosmalen. Het resterende bedrag ontvang ik graag voor 21 maart 2024.  

Maximaal aantal deelnemers: 20 

Annuleringsvoorwaarden: Bij annulering voor 21 maart kost het je als deelnemer alleen de aanbetaling. Als je na 21 maart annuleert komt het totale cursus bedrag voor rekening van de deelnemer. Er zijn dan twee manieren om te proberen de kosten voor jezelf terug te krijgen: door iemand anders jouw plek over te laten nemen of door je eigen annuleringsverzekering te raadplegen. Als je van dit laatste helemaal zeker wil zijn adviseer ik je om van te voren te onderzoeken welke mogelijkheden jouw verzekering hiertoe heeft.

Als de weekendretraite door omstandigheden mijnerzijds niet kan doorgaan wordt uiteraard het betaalde cursusgeld aan iedere deelnemer terugbetaald.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Adempaard

De bevrijdende energie van adem

​Aan de hand van het adem- of windpaard zoemen we in op bepaalde aspecten van de adem.

In Tibet zie je overal vlaggen wapperen met het windpaard in het midden afgebeeld. Het windpaard, in het Tibetaans: Lungta. Lung betekent niet alleen wind en lucht, maar ook adem. Het paard staat voor kracht, energie en beweging. Dus de wapperende vlaggen kun je zien als symbool voor het verspreiden van kracht en energie door de wind. Je zou dit het uiterlijke windpaard kunnen noemen en volgens de Tibetanen brengen de wapperende vlaggen overal vrede en harmonie in de wereld.
De adem is dan het innerlijke windpaard of adempaard. De adem die niet alleen voorziet in zuurstof, maar ook energie door ons lichaam en het subtiele energiesysteem transporteert. Hoe meer de adem haar natuurlijke ruimte en ritme terugkrijgt en de energie vrij kan doorstromen, hoe meer we in contact komen met subtielere lagen (energielichaam) in onszelf…. stromend, ruim en open. Niet alleen in ons lijf maar ook in ons bewustzijn. Hier ontstaat steeds meer innerlijk evenwicht waardoor we meer op ons gemak raken met onszelf en onze omgeving.

We doen Kum Nye oefeningen, begeleide- en stilte meditaties; er is ruimte voor inzichten hierover uit de traditie; we wisselen ervaringen uit en er is aandacht voor de koppeling naar het dagelijks leven.

De inzichten en oefeningen tijdens deze workshop zijn gebaseerd op de Tibetaans Boeddhistische traditie.

Datum & tijd: 23 juli 2022 van 10.00 tot 17.00 uur

Plaats: Tate, Esscheweg 1 in Boxtel

Aantal deelnemers: maximaal 10

Kosten: € 70, inclusief koffie/thee, lekkers en soep

Info: mail naar tym.denbosch@gmail.com of bel: 0652238246

Aanmelden: mail naar tym.denbosch@gmail.com.

​Bij aanmelding vraag ik je de kosten over te maken op rekening: NL 30TRIO 0212323768 t.n.v. N.E. van der Vaart, Rosmalen.

Introductieworkshop meditatie

Maak kennis met meditatie vanuit Tibetaans Boeddhistische traditie.

Wat is meditatie, waar komt het vandaan, waarom zou ik het doen en als ik het doe, hoe pak ik dat dan aan?

Tijdens deze workshop doen we een aantal verschillende meditaties zoals een begeleide-, een stilte- en een bewegende meditatie.

Naast het doen van de oefeningen is er royaal ruimte voor vragen/uitwisseling en worden een aantal basisbeginselen van meditatie uitgelegd.

Op deze website, pagina ‘Tibetaanse yoga en meditatie’, kun je alvast iets meer lezen over deze vorm van meditatie.

Tijdstip: Deze workshop wordt met enige regelmaat aangeboden en duurt 2,5 uur.

Aantal deelnemers: maximaal 9

Kosten: € 25

Info en aanmelden: mail naar tym.denbosch@gmail.com

STILTE

Wat is stilte? Welke stilte zoek ik? Waar vind ik die?

Is stilte alleen afwezigheid van geluid of is het veelomvattender? Is het een heel groot ‘niks’? Is het een gevoel of een plek in mijn lijf, afwezigheid van gedachten en emoties? Of een manier van waarnemen of aanwezig zijn? Kan ik in het dagelijks leven functioneren en toch verbonden blijven met stilte?

We gaan niet zoeken naar pasklare oplossingen en antwoorden op bovenstaande vragen, maar de vragen dienen meer om er ervaringsgewijs in door te kunnen dringen en ons te verbinden met díe stilte die altijd aanwezig is, ook te midden van chaos en rumoer.

We doen Kum Nye oefeningen, begeleide- en stilte meditaties; er is ruimte voor inzichten hierover uit de traditie; we wisselen ervaringen uit en er is aandacht voor de koppeling naar het dagelijks leven.

De inzichten en oefeningen tijdens deze workshop zijn gebaseerd op de Tibetaans Boeddhistische traditie.

Plaats: Tate: Esscheweg 1, Boxtel

Datum en tijd: 6 augustus van 10.00 – 17.00 uur

Kosten: € 70, inclusief koffie/thee/lekkers en soep

Meer info en aanmelden: mail naar tym.denbosch@gmail.com

Bij aanmelding vraag ik je de kosten over te maken op rekening: NL 30TRIO 0212323768 t.n.v. N.E. van der Vaart, Rosmalen.

Workshop op locatie

Voor groepen die zich bezig houden met Boeddhistische studie en beoefening, of op een andere manier bezig zijn met zelfinzicht en onderzoek, kan een workshop op verzoek elders in het land gegeven worden.
Bij belangstelling kun je hierover contact met me opnemen.